Pasztet warzywny z cukinii z sosem sezamowym - Inspirowane Smakiem

Pasztet warzywny z cukinii z sosem sezamowym

Pasztet warzywny z cukinii

Pasztety warzywne są bardzo chętnie przyrządzane. Równie chętnie wykorzystywanym warzywem, szczególnie latem i jesienią, jest cukinia. A gdyby tak je połączyć i przyrządzić pasztet warzywny z cukinii? Dodaj marchewki, cebulę, dopraw przyprawami, a całość polej pysznym Sosem Sezamowym Mosso Impresje! Nam już ślinka cieknie.

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 1 kg cukinii
  • 4 jaja
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 2/3 szklanki Oleju Mazowieckiego Mosso + 1 łyżka do podsmażenia cebuli
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Co zrobić, aby pasztet nie rozpadał się podczas krojenia?

Kruchy, łamiący się pasztet potrafi odebrać radość z jedzenia. Co robić? Pasztet po upieczeniu pozostaw w formie. Gdy wystygnie wraz z formą włóż go do lodówki, najlepiej na całą noc. Dzięki temu nie będzie rozpadał się podczas krojenia.

Tej potrawie smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na kilka minut. W tym czasie obierz i zetrzyj marchewkę. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na łyżce oleju. Cukinie odciśnij z nadmiaru wody. W misce połącz wszystkie składniki (cukinię, marchewkę, cebulę, bułkę tartą, olej i jaja), dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

    pasztet warzywny z cukinii, pokrojona cukinia, jajka, marchewka, olej, pietruszka
  2. Przełóż masę do wyłożonej papierem formy o wymiarach 23×12 cm. Piecz przez około godzinę w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

    pasztet warzywny z cukinii
  3. Możesz serwować go na chlebie lub bez, z dodatkiem świeżych warzyw np. ogórkiem czy rzodkiewką. Przed podaniem polej go Mosso Impresje Sosem Sezamowym. Smacznego!

    Pasztet warzywny z cukinii

Co zrobić, aby pasztet nie rozpadał się podczas krojenia?

Kruchy, łamiący się pasztet potrafi odebrać radość z jedzenia. Co robić? Pasztet po upieczeniu pozostaw w formie. Gdy wystygnie wraz z formą włóż go do lodówki, najlepiej na całą noc. Dzięki temu nie będzie rozpadał się podczas krojenia.

Tej potrawie smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 60 minut
czas potrzebny: 80 minut
ilość porcji: 10
kuchnia polska
Kolacja
pieczenie
×