Sałatka z chrupiącym kurczakiem - Inspirowane Smakiem

Sałatka z chrupiącym kurczakiem

sałatka z kurczakiem

Soczysty kurczak w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, który doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami. Brzmi jak pomysł na sałatkę idealną!

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 3 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Sól, pieprz
  • 2 jajka
  • Olej Mazowiecki Mosso, do smażenia
  • 1 szklanka pomidorów cherry
  • ½ szklanki migdałów w płatkach
  • 250 g mixu sałat
  • 1 awokado
  • ½ szklanki oliwek czarnych
  • 1 garść posiekanego szczypiorku

Jak obrać awokado?

Nigdy nie obieraj awokado ze skórki. Jeśli przetniesz je nożem na pół, wyjmiesz pestkę i natniesz miąższ w paski lub kostkę, wyjmiesz go bardzo sprawnie za pomocą łyżki. Wybieraj tylko dojrzałe awokado.

Sałatce z chrupiącym kurczakiem smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso przekrój w poprzek (na pół lub mniejsze kawałki), posyp solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Płatki kukurydziane zmiel na drobno. Jajka roztrzep wraz ze szczyptą soli.

    salatka z kurczakiem
  2. Mięso obtocz w mące, następnie w jajku, a na koniec w zmielonych płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzej olej, smaż na złoty kolor z obu stron. Pomidory przekrój na pół. Awokado przekrój, wyjmij pestkę i pokrój.

    sałatka z kurczakiem
  3. Oliwki pokrój w talarki. Sałatę umyj, osusz i podziel na mniejsze części. Wymieszaj składniki wraz Sosem Sezamowym Mosso Impresje, ułóż pokrojone kawałki mięsa. Wierzch posyp podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

    sałatka z kurczakiem

Jak obrać awokado?

Nigdy nie obieraj awokado ze skórki. Jeśli przetniesz je nożem na pół, wyjmiesz pestkę i natniesz miąższ w paski lub kostkę, wyjmiesz go bardzo sprawnie za pomocą łyżki. Wybieraj tylko dojrzałe awokado.

Sałatce z chrupiącym kurczakiem smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Niech mięso ostygnie po usmażeniu!

Po usmażeniu mięsa pozostaw je na kilka minut, by lekko ostygło i odpoczęło. Jeśli za szybko je pokroisz będzie przesuszone i straci soczystość.

przygotowania: 12 minut
czas wykonania: 8 minut
czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
Sałatka
smażenie
×