Sałatka z pieczonych buraków - Inspirowane Smakiem

Sałatka z pieczonych buraków

sałatka z pieczonych buraków

Sałatka z pieczonych buraków to kolorowe i bardzo zdrowe danie. Jarmuż, szpinak i pieczone buraki są źródłem potrzebnych składników odżywczych. Orzechy nerkowca nadają daniu chrupkości, a sos wasabi wprowadza pikantną nutę. Całość to bomba witaminowa i bogatctwo różnorodnych smaków.

Składniki

  • Sos o smaku Wasabi Mosso Impresje
  • 4 buraki
  • 150 g jarmużu
  • 200 g szpinaku
  • ser kozi
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • sól, pieprz
  • 3-4  łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso

Prażenie orzechów

Pamiętaj, że orzechy prażymy na suchej patelni, bez dodatków tłuszczu. W trakcie prażenia cały czas mieszaj je za pomocą drewnianej/sylikonowej łyżki, aby były podprażone z każdej strony i nie przypaliły się.

Sałatce z pieczonych buraków smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Buraki obierz i pokrój w ósemki lub mniejsze kawałki. Wymieszaj z 2-3 łyżkami oleju, przypraw solą i pieprzem. Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C.

    sałatka z pieczonych buraków
  2. Jarmuż umyj, osusz i oddziel od twardej łodyżki, następnie wymieszaj z łyżką oleju oraz solą i pieprzem. Włóż do piekarnika (na płaskiej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz przez 5 minut.

    sałatka z pieczonych buraków
  3. Orzechy podpraż na suchej patelni. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z sosem o smaku wasabi Mosso Impresje. Podawaj posypane prażonymi orzechami nerkowca.

    sałatka z pieczonych buraków

Prażenie orzechów

Pamiętaj, że orzechy prażymy na suchej patelni, bez dodatków tłuszczu. W trakcie prażenia cały czas mieszaj je za pomocą drewnianej/sylikonowej łyżki, aby były podprażone z każdej strony i nie przypaliły się.

Sałatce z pieczonych buraków smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Buraki możesz upiec również w całości wraz ze skórką, proces pieczenia będzie trwał dłużej, natomiast buraki zachowają jeszcze więcej smaku.

przygotowania: 5 minut
czas wykonania: 55 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Sałatka
pieczenie
×