Bataty zapiekane z kurczakiem w pesto - Inspirowane Smakiem

Bataty zapiekane z kurczakiem w pesto

Pieczone ziemniaki to wspomnienie lata. Jesienią warto przygotować je w piekarniku i… zamienić ziemniaki na bataty z farszem z kurczaka i domowego pesto.

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 4 bataty
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • 1 szklanka szpinaku
  • ½ szklanki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • ¾ szklanki orzechów włoskich
  • Sól, pieprz do doprawienia

Ile blendowć peso

Pesto nie lubi długiego blendowana, straci wtedy swój ładny, zielny kolor.

Pieczonym batatom smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bataty umyj, osusz, posmaruj olejem i posyp solą. Piecz przez 50-60 minut w temp. 200°C. W tym czasie ugotuj kurczaka. Do niewielkiego garnka z osoloną wodą włóż podzielone na pół filety kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut.

  2. Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie. Zblenduj razem składniki na pesto: orzechy, czosnek, listki bazylii oraz szpinak. Następnie dodaj Sos Sezamowy Mosso Impresje oraz oliwę z oliwek i sok z cytryny.

  3. Po ugotowaniu kurczaka „poszarp” filety. Wymieszaj je z pesto. Wyjmij z piekarnika bataty, przekrój każdego na pół i podawaj z kurczakiem w sosie pesto.

Ile blendowć peso

Pesto nie lubi długiego blendowana, straci wtedy swój ładny, zielny kolor.

Pieczonym batatom smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Danie najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu. Jeśli chcesz je serwować na drugi dzień, możesz odgrzać je na patelni.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad
gotowanie
×