Buraczane falafele - Inspirowane Smakiem

Buraczane falafele

buraczane falafele, buraki, mosso, sosy

Falafele to warzywne kotleciki z soczewicy. W naszym wydaniu, z dodatkiem buraka, zyskują wyjątkowy smak i piękny, czerwony kolor. Podane w towarzystwie sałatki i ziemniaków, z powodzeniem zastąpią tradycyjnego „mielonego”!

Składniki

  • Sos Czosnkowo-Cebulowy Mosso Impresje
  • 400 g suchej ciecierzycy (moczonej w wodzie przez całą noc)
  • 3 małe gotowane buraki
  • 2-4 łyżki mąki z ciecierzycy / soczewicy / gryczanej / kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz do smaku

Jak przechowywać falafele?

Falafele możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Buraczanym falafelom smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciecierzycę, buraki, czosnek, natkę pietruszki oraz miętę zblenduj. Nie musi być na gładką masę, mogą pozostać niewielkie kawałki.

    falafele, buraki, mosso, sosy, mosso impresje
  2. Dopraw 2-3 łyżkami sosu Czosnkowo-Cebulowego Mosso Impresje oraz solą i pieprzem.

    buraczane falafele, buraki, mosso, sosy, mosso impresje
  3. Dodaj mąkę i formuj spłaszczone kulki (falafele). Układaj je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

    buraczane falafele, buraki, mosso, sosy inspirowane smakiem,

Jak przechowywać falafele?

Falafele możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Buraczanym falafelom smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Smażone falafele

Możesz także usmażyć falafele, będą bardziej chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Jedynym minusem jest to, że nie będą miały takiego  żywego koloru, jak te pieczone.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4-6
kuchnia indyjska
Obiad
pieczenie
×