Faszerowane pomidory z mięsem mielonym i sosem sezamowym - Inspirowane Smakiem

Faszerowane pomidory z mięsem mielonym i sosem sezamowym

faszerowane pomidory

Pomidory to jedne z tych warzyw, które zawsze masz w kuchni. Sposobów na przygotowanie dań z ich dodatkiem jest mnóstwo. Nie musisz ograniczać się do kanapek z pomidorami czy tradycyjnej pomidorowej zupy! A może tym razem przygotujesz faszerowane pomidory? Z mięsem mielonym, ryżem i wyrazistym Mosso Impresje Sosem Sezamowym. Gotowi?

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 5 dużych pomidorów
  • 200 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • garść świeżej mięty
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • Olej Mazowiecki Mosso

Jak wydrążyć pomidory?

Aby wydrążyć pomidory użyj ostro zakończonej łyżki lub małego nożyka. Ruchy wykonuj delikatnie, aby nie przebić skórki pomidora.

Tej potrawie smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Odkrój z pomidorów górną część z szypułką. Wydrąż środki za pomocą łyżki. Miąższ z pomidorów pokrój w kostkę.

  2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor na łyżce oleju. Dodaj do cebuli pokrojone pomidory i podsmażaj aż odparuje nadmiar wody.

  3. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem. Usmażone mięso przełóż do miski. Dodaj do niego ryż oraz pokrojoną miętę. Wymieszaj wszystko razem i wypełnij wydrążone pomidory. Zapiekaj w piekarniku przez około 35 minut w temperaturze 200°C. Podawaj z Mosso Impresje Sosem Sezamowym. Smacznego!

Jak wydrążyć pomidory?

Aby wydrążyć pomidory użyj ostro zakończonej łyżki lub małego nożyka. Ruchy wykonuj delikatnie, aby nie przebić skórki pomidora.

Tej potrawie smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Jakie pomidory wybrać?

Do faszerowania najlepiej używać dużych pomidorów o twardszej strukturze. Jeśli lubisz te o delikatniejszej strukturze np. malinowe lub bawole serca możesz ich również użyć, ale wtedy skróć czas pieczenia o kilka minut.

przygotowania: 55 minut
czas wykonania: 35 minut
czas potrzebny: 90 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad
pieczenie
×