Łosoś marynowany z sosem sezamowo-miodowym - Inspirowane Smakiem

Łosoś marynowany z sosem sezamowo-miodowym

marynowany łosoś

Łosoś w marynacie to wyraziste i aromatyczne danie. Jego niezwykły smak dodatkowo podkreśla sos sezamowo-miodowy, który w połączeniu z pieprzem i ziołami sprawia, że klasyczny łosoś nabiera zupełnie nowego charakteru.

Składniki

  • 3 łyżki Sosu Sezamowego Mosso Impresje
  • 200 g filetu z łososia
  • 150 ml soku z cytryny
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 główki sałaty rzymskiej lub lodowej
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz grubo mielony do smaku

Tej potrawie smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotuj marynatę – sok z cytryny, wodę, sól, cukier dokładnie wymieszaj. Łososia pokrój w poprzek w 2-centymetrowe plastry i włóż do marynaty na trzy dni.

  2. Sałatę posiekaj, wyłóż na półmisek, a na sałacie ułóż pokrojonego w paseczki łososia. Mosso Impresje Sos Sezamowy połącz z miodem i dopraw pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej każdą porcję łososia.

    Udekoruj cząstkami cytryny, owocami np. porzeczkami lub świeżymi truskawkami i gałązkami koperku.

Tej potrawie smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

przygotowania: 15 minut
czas potrzebny: 15 minut
ilość porcji: 2
kuchnia grecka
Obiad
×