Makaron nadziewany mięsem - Inspirowane Smakiem

Makaron nadziewany mięsem

muszle nadziewane makaronem

Makarony na stałe zagościły na polskich stołach. Specjalnie dla miłośników tego włoskiego przysmaku przygotowaliśmy przepis na makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym, szpinakiem i ricottą.

Składniki

  • Sos Sezamowy Mosso Impresje
  • 250 g makaronu muszle
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 500 g mięsa mielonego np. wołowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia

Obiad na zimno?

Danie możesz również serwować na zimno, wystarczy że muszle ugotujesz do miękkości, a do farszu dodasz ser ricotta. Takie danie będzie stanowiło świetną przekąskę na zimno.

Tej potrawie smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaronowe muszle ugotuj al dente  w osolonej wodzie. Przecedź, przelej zimną wodą i rozłóż na bawełnianej ściereczce otworami do dołu.

    muszle nadziewane makaronem
  2. Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj mięso mielone i pomidory. Gotuj bez przykrycia na średniej mocy kuchenki. Gdy odparuje nadmiar wody, dodaj szpinak oraz około 6 łyżek Sosu Sezamowego Mosso Impresje. Po 3-5 minutach zdejmij patelnię z kuchenki i dopraw do smaku solą i pieprzem.

    muszle nadziewane makaronem
  3. Muszle nadziewaj farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej muszli posyp rozdrobnionym serem ricotta. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekaj całość przez około 20 minut. Podawaj posypane świeżą bazylią.

    muszle nadziewane makaronem

Obiad na zimno?

Danie możesz również serwować na zimno, wystarczy że muszle ugotujesz do miękkości, a do farszu dodasz ser ricotta. Takie danie będzie stanowiło świetną przekąskę na zimno.

Tej potrawie smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Idealny makaron?

Pamiętaj, gwarancją sukcesu jest prawidłowo ugotowany makaron, zawsze czytaj opis na opakowaniu.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 6
kuchnia włoska
Obiad
pieczenie
×