Pieczone pierogi - Inspirowane Smakiem

Pieczone pierogi

Chrupiące pierogi ze szpinakiem i fetą, prosto z piekarnika! Ich wyjątkowy smak z pewnością Cię zaskoczy, a nutka wasabi doda daniu pikanterii.

Składniki

Składniki :

  • Sos o smaku Wasabi Mosso Impresje
  • 360 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g sera feta
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso
  • ¼ szklanki mleka

Dociśnij brzegi widelcem!

Najłatwiejszym sposobem lepienia pierogów jest dociśnięcie brzegów widelcem. Przed zlepieniem posmaruj wewnętrzne brzegi wodą, dzięki temu lepiej się połączą.

Pieczonym pierogom smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wodę wraz z masłem oraz solą podgrzej, aż wszystko się rozpuści. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj rozpuszczone masło oraz jajko i zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 2 godziny.

  2. Następnie przygotuj farsz. Posiekaj czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej 3 łyżki Oleju Mazowieckiego Mosso, podsmaż czosnek oraz cebulę. Dodaj szpinak i podsmażaj, aż odparuje nadmiar wody. Dodaj 3 łyżki Sosu o smaku Wasabi oraz pokrojony ser feta i wymieszaj.

  3. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na 16 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienkie krążki. Nałóż przygotowany farsz i zlep brzegi ciasta. Możesz uformować falbankę lub docisnąć krawędzie widelcem. Empanadas ułóż na wcześniej przygotowanej blasze i za pomocą pędzelka posmaruj z wierzchu mlekiem. Piecz około 25 min w temp. 200° Możesz podać je z dodatkową porcją Sosu o smaku Wasabi.

Dociśnij brzegi widelcem!

Najłatwiejszym sposobem lepienia pierogów jest dociśnięcie brzegów widelcem. Przed zlepieniem posmaruj wewnętrzne brzegi wodą, dzięki temu lepiej się połączą.

Pieczonym pierogom smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Przygotuj ciasto wcześniej!

Ciasto możesz przygotować wcześniej, wystarczy wyjąć  je z lodówki kilka minut przed rozpoczęciem lepienia pierogów.

przygotowania: 35 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 3
kuchnia polska
Obiad
pieczenie
×