Pieczone szparagi z nutką wasabi - Inspirowane Smakiem

Pieczone szparagi z nutką wasabi

pieczone szparagi w cieście

Sezon na szparagi trwa w najlepsze! Skorzystaj z okazji i przygotuj pieczone szparagi, zawinięte z serem camembert i szynką parmeńską w kruche ciasto francuskie. Pikantna nutka wasabi nadaje szparagom wyrazistości i sprawia, że ta potrawa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Składniki

  • Sos o smaku Wasabi Mosso Impresje
  • 24 szt. szparagów
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 ser camembert
  • 8 plasterków szynki dojrzewającej lub salami
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • sól

Jak wybrać szparagi?

Kupując szparagi wybieraj te, które są jędrne i sprężyste. Spójrz na końcówki – powinny być wilgotne, a nie wysuszone i popękane.

Pieczonym szparagom smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końce, wymieszaj z oliwą z oliwek oraz szczyptą soli.

    pieczone szparagi w cieście
  2. Ciasto rozwiń i pokrój na kwadraty. Posmaruj Sosem o smaku Wasabi Mosso Impresje.  Na ciasto rozłóż plasterki mięsa, szparagi oraz plasterek sera.

    pieczone szparagi w cieście
  3. Zawiń końce do środka, posmaruj rozmieszanym jajkiem i dokładnie sklej końce. Wierzch posmaruj jajkiem. Piecz przez około 20 minut w 200°C, aż wierzch ładnie się przyrumieni.

Jak wybrać szparagi?

Kupując szparagi wybieraj te, które są jędrne i sprężyste. Spójrz na końcówki – powinny być wilgotne, a nie wysuszone i popękane.

Pieczonym szparagom smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Jak pozbyć się zdrewniałych końcówek?

Aby pozbyć się zdrewniałych końcówek, wystarczy wygiąć szparaga – sam powinien złamać się w miejscu, które jest zbyt włókniste i nie nadaje się do jedzenia.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 4
kuchnia francuska
Kolacja
pieczenie
×