Pikantna sałatka na ciepło z chorizo - Inspirowane Smakiem

Pikantna sałatka na ciepło z chorizo

sałatka z chorizo

Pikantne smaki jeszcze lepiej smakują zimą! Rozgrzej się sałatką z chorizo, podaną na ciepło i polaną wyrazistym sosem czosnkowo-cebulowym.

Składniki

  • Sos Czosnkowo-Cebulowy Mosso Impresje
  • 200 g chorizo
  • 400 g ciecierzycy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżka Oleju Mazowieckiego Mosso
  • 200 g mixu sałat
  • 1 garść orzechów nerkowca

Możesz użyć sproszkowanej papryki!

Jeśli nie posiadasz świeżej papryczki chili, możesz dodać kilka szczypt sproszkowanej ostrej papryki. Pamiętaj, że kiełbasa chorizo jest już dosyć dobrze przyprawiona i nietrudno przesadzić z ostrością.

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciecierzycę odsącz z zalewy na sitku. Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę.

    ciecierzyca, chorizo, sałatka
  2. Na 1 łyżce oleju podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Następnie dodaj ciecierzycę, a później kolejno paprykę oraz papryczkę chili.

    chorizo z ciecierzycą na patelni
  3. Dodaj Sos Czosnkowo-Cebulowy Mosso Impresje. Ciepłą sałatkę podawaj posypaną podprażonymi orzechami nerkowca wraz z sałatą skropioną olejem i przyprawioną solą i pieprzem.

    sałatka z chorizo

Możesz użyć sproszkowanej papryki!

Jeśli nie posiadasz świeżej papryczki chili, możesz dodać kilka szczypt sproszkowanej ostrej papryki. Pamiętaj, że kiełbasa chorizo jest już dosyć dobrze przyprawiona i nietrudno przesadzić z ostrością.

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Możesz odgrzać sałatkę!

Sałatkę najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu, ale równie dobrze będzie smakować odgrzana.

czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 3
×