Sałatka nicejska - Inspirowane Smakiem

Sałatka nicejska

To jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. W naszej wersji podstawa jest klasyczna – sałata, jajka i tuńczyk – jednak całość urozmaiciliśmy pysznym Sosem Czosnkowo-Cebulowym!

Składniki

  • Sos Czosnkowo-Cebulowy Mosso Impresje
  • 5 małych czerwonych ziemniaków
  • 3 – 5 jajek
  • 3 sałaty rzymskie
  • 2 puszki tuńczyka w oliwie
  • garść pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szklanka fasolki szparagowej

Zatrzymaj piękny kolor fasolki!

Aby fasolka miała piękny kolor, gotuj ją około 6 minut, a po ugotowaniu przełóż na sito i przelej zimną wodą.

Sałatce nicejskiej smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlej gorącą wodę i na chwilę zalej zimną. Wylej wodę i odstaw do wystudzenia. Jajka włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj 5-6 minut. Wyjmij i zalej zimną wodą.

  2. Gdy wystygną, obierz ze skorupek i przekrój na połówki. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Pomidorki pokrój na pół, a cebulę w ćwiartki. Sałatę umyj i rozdziel liście. Tuńczyka odsącz z oleju.

  3. Wszystkie składniki sałatki ułóż na jednym, dużym półmisku lub podziel na porcje. Przed podaniem sałatkę polej Sosem Czosnkowo-Cebulowym Mosso Impresje.

Zatrzymaj piękny kolor fasolki!

Aby fasolka miała piękny kolor, gotuj ją około 6 minut, a po ugotowaniu przełóż na sito i przelej zimną wodą.

Sałatce nicejskiej smaku dodaje:

Sosów szukaj w najbliższym hipermarkecie Auchan, Carrefour, Kaufland

Nie musisz obierać młodych ziemniaków!

Jeśli masz możliwość, by użyć młodych ziemniaków, nie musisz ich obierać. Ich skórka jest miękka i nadaje się do jedzenia.

przygotowania: 20 minut
czas wykonania: 5 minut
czas potrzebny: 25 minut
ilość porcji: 4
kuchnia francuska
Sałatka
gotowanie
×